Ubuntu. Vizuālo izmaiņu versija

Visbiežāk ir dzirdēti iebildumi pret Ubuntu tieši dēļ tā vizuālā izskata. Respektīvi daudziem nepatīk tas brūnganais tonis. Man gan tādas milzīgas antipātijas nav, bet nu arī izmaiņas ir ļoti viegli veicamas. Un Karmiskais izdevums ir vēl jo vairāk pielāgojams arī izskata ziņā, jo gan standarta versijā ir iespējams veikt izskata iestatījumu maiņu, gan to iespējams papildināt ar dažādām tēmām un ikonu paciņām caur jau vairākkārt minēto Ubuntu Tweak (linku vairs nelikšu - iepriekšējos rakstos var paķert vai arī - STFG - search the fucking Google :)).

Taču jāatzīst, ka es līdz šim pat neesmu paskatījies, ko tad Karmiskais piedāvā no savām standarta visuālajām opcijām. Un neesmu skatījies sekojoša iemesla dēļ - kaut kad sen sen atpakaļ uzgāju tādu lietu kā Mac4Lin Projektu. Una man ļoti iepatikās tā ērtība, ka logu maksimizēšanas, minimizēšanas un aizvēršanas pogas atrodas kreisajā pusē un man ļoti patīk dažas papildus lietas, kuras uzstādot Mac4Lin tiek pārtaisītas vizuāli. Šeit nu ir tā, ka esmu dzirdējis pārmetumus, sak kāpēc pārtaisīt izskatu par citu OS, tad jau ņem MAC un viss - bet nu šeit nu atkal ir finanšu jautājums - un man nav nekādas vēlmes maksāt par to, kas ir ļoti lielisks arī bez maksas. Esmu par atvērto kodu. Ideja jau ir puslīdz skaidra no nosaukuma vien - Ubuntu tiek pārtaisīts, lai vizuāli līdzinātos makintošam. Faktiski ir nepieciešamas tikai dažas lietas:
  1. projekta instalācijas failu kopums - to var paķert no izstrādātāja lapas (Mac4Lin) vai arī var no šejienes (Rapidshare);
  2. var paķert arī projekta aprakstu pdf failā, kur viss ir aprkastīts angļu valodā sīki un smalki - šeit vai šeit.

Esmu piefiksējis, ka pirms ķeršanās klāt varētu būt nepieciešams uzstādīt Emerald, lai gan pamācībā Emerald ir minēta, kā nepieciešamība tikai vienā no 2 gadījumiem - man tā ir bijusi nepieciešama vienmēr, lai izskats būtu atbilstošs. Uzstādam Emerald vai nu caur Synaptic pakotņu pārvaldnieku

vai caur Terminālu -

sudo apt-get install emerald

Pēc kā vajadzētu šo jauniegūto Emerald palaist un uzreiz var vērt ciet un pāriet pie paša Mac4Lin uzstādīšanas. Rīcība arīdzan nav nekāda sarežģītā - novilkto arhīvu atspiež (atarhivē), piemēram, uz Darbavirsmas. Pēc tam var rīkoties kā iesaka izstrādātājs:

vai arī var vienkārši atvērt jauniegūto mapi, noklikšķināt ar "peles" labo taustiņu uz "Mac4Lin_Install... .sh", izvēloties Rekvizīti->Atļaujas un, tad atklikšķinot Ļaut izpildīt failu kā programmu. Aizvērt. Pēc tam 2x klikšķis uz tā paša faila "Mac4Lin_Install... .sh" un klikšķis uz Palaist. Tad notiek instalācijas process. Pēc kura "Izlogoties" no Ubuntu un ielogoties atpakaļ. Izskatam jau vajadzētu būt atbilstošam, ja tomēr kaut kas nav tā kā vajag, tad var doties uz Sistēma->Iestatījumi->Izskats->Tēma un lūkot vai nav nepieciešams manuāli instalēt tēmu. Vai arī otra vieta, kur meklēt kādu vainu ir Sistēma->Iestatījumi->Emerald Theme Manager. Būtībā vajadzētu izskatam būt atbilstošam. Lai gan ir arī nelielas "aizķeršanās" - Karmiskajā neuzstādās OS X login logs - cik sapratu, tad tāpēc, ka USplash ir nomainījies ar XSplash, ko izstrādātājs pagaidām nav pielabojis, kā arī skaņas un MAC fonti ir jāpiešķir manuāli. Ja nu ir kādi precizējoši jautājumi - var jautāt komentāros vai kādā citā jums zināmā veidā.